XXXVII. MVD-SZIG – SZILVESZTER TEREMLABDARÚGÓ TORNA

Szombathely, 2023.12.28-30.

V E R S E N Y K I Í R Á S

tervezet és a változtatás jogát a szervezők fenntartják

1./       A verseny célja:

A téli időszak sportolási igényeinek bővítése. A teremlabdarúgás népszerűsítése, sportolási lehetőség biztosítása szervezett keretek között, sporthagyományok ápolása. A benevezett csapatok versenyeztetése, a közönség kulturált szórakoztatása.

2./       A verseny ideje, helyszínei:

 • Haladás Sportkomplexum – Szombathely, Rohonci út 3.

2023. december 28-30.

3./       A verseny rendezői:

Pannonsport Kft.

Szombathelyi Szabadidősport Szövetség

4./       A rendezvény kiemelt támogatója:

            Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

5./       Versenybizottság:

 

 • Szombathely Megyei Jogú Város képviseletében (1 fő)
 • Pannonsport Kft. képviseletében (1fő)
 • Szombathelyi Szabadidősport Szövetség képviseletében (1fő)

Versenyigazgató: Vargyas Miklós

Elérhetőségei: +36309365455 vargyas.miklos@szabadidosportszovetseg.hu

6./       A verseny résztvevői:

 

 • Minden olyan csapat, amelyik a tornára benevez, a nevezési díjat befizeti, és nevezését a Versenybizottság elfogadja.
 • A nevezés érvényes, ha a www.szilveszterkupaszombathely.hu weboldalon feltüntetett nevezési lap kitöltésre kerül és a befizetett nevezési díj befizetése megtörténik. A nevezési díj fizetése a nevezéssel egyidejűleg történik, elektronikusan. Készpénzben való fizetésre nincs lehetőség. A sikeres nevezést követően számlát és visszaigazolást kap a nevező, az általa megadott email címre.
 • Csapatonként maximum 12 fő játékos nevezhető. Csak a nevezett játékosok szerepelhetnek a mérkőzéseken. A 12 főt tartalmazó név szerinti nevezési lapot az első mérkőzés megkezdése előtt le kell adni a Versenybizottság részére, ezt követően torna során a névsor nem módosítható, nem kiegészíthető.

7./       Kategóriák:

 • Öregfiúk: (8 csapat)                          játéknap: 2023.12.28.
 • Női:          (8 csapat)                          játéknap: 2023.12.28.
 • Nyílt:  (24 csapat)                        játéknap: 2023.12.28-29.
 • A torna során egy játékos kategórián belül csak egy csapatban szerepelhet.
 • A tornára kizárólag a 16. életévet betöltött játékos nevezhető. A női kategória esetében a 15. életévet betöltött játékos az alsó korhatár.
 • „Öregfiúk” kategóriában megkötés nélkül a 40. életévét betöltött játékos nevezhető. Amennyiben a torna alatt tölti be a 40. életévét, benevezhető, de pályára csak aznaptól léphet amikor betöltötte a 40. életévét.
 • A „nyílt és női” kategóriában megkötés nélkül, bárki szerepelhet!
 • A Versenybizottság fenntartja a jogot, hogy a kategóriánkét kiírt keretszámokat a nevezések függvényében, azok időrendűségét figyelembe véve módosítsa.
 • Számozott mez használata kötelező a torna folyamán, a név szerinti nevezési lapon feltüntetett mezszámokkal megegyezően.

.

8./       A verseny lebonyolítása:

A nevezések számától függően a versenybizottság csoportbeosztást készít, csoporton belüli körmérkőzéses rendszer alkalmazásával. A mérkőzés győztese 3, döntetlen eredmény esetén mindkét csapat 1-1 pontot kap. Vereség esetén a csapat nem kap pontot. A torna csoportmérkőzései a Haladás Sportkomplexumban kerülnek lebonyolításra, az egyes számú lelátóval ellátott pályán. (A kettes pálya bemelegítésre szolgál).

 

A csoporthelyezéseket a pontok összege határozza meg. Azonos pontszám esetén a sorrendet az alábbiak szerint kell megállapítani:

 1. a csoportkörben elért több győzelem;
 2. az egymás ellen játszott mérkőzések eredménye;
 3. a csoportkör mérkőzéseinek gólkülönbsége;
 4. a csoportkörmérkőzéseken rúgott több gól;
 5. sorsolás – az érintett csapatok vezetőinek részvételével.

A mérkőzések a sorsolásnak megfelelően kb. reggel 8.00 órától 21.00 óráig tartanak.

Amennyiben a csoporton belül valamelyik csapat nem jelenik meg, úgy a 3 pontot (3:0) az ellenfél javára igazoljuk. Amennyiben önhibáján kívül a csapat nem tud megérkezni időre köteles az első mérkőzése megkezdése előtt 45 perccel a Versenyigazgatót Vargyas Miklóst értesíteni a +3670/9365455 számú telefonos elérhetőségen.

Amennyiben a benevezett csapat nem érkezik meg a kijelölt időpontban és nem kívánja lejátszani mérkőzéseit, abban az esetben a Versenybizottság felkérésére, egy másik csapat a megüresedett helyre becsatlakozhat. Kizárólag abban az esetben, ha a szóban forgó csapat előzetesen leadta nevezési szándékát, mindössze a kategóriánkénti maximális keretszámok nem tették lehetővé a nevezés elfogadását. (A nevezések beérkezési sorrend szerint kerülnek figyelembevételre!)

9./       A verseny díjazása:   

 • Öregfiúk kategória:
  I. hely        175.000,- Ft

  II. hely       120.000,- Ft

  III. hely      100.000,- Ft

  IV. hely      35.000,- Ft
 • Női kategória:
  I. hely         75.000,- Ft

  II. hely        50.000,- Ft

  III. hely       30.000,- Ft

  IV. hely      20.000,- Ft
 • Nyílt kategória:
  I. hely      330.000,- Ft

  II. hely     175.000,- Ft

  III. hely    125.000,- Ft

  IV. hely     40.000,- Ft

A kategóriák győztesei elnyerik az adott kategória vándorserlegét. A kategóriák I-IV. helyezettjei (serleg, egyedi érem) díjazásban részesülnek. Kategóriánként díjazzuk a gólkirályt, a legjobb kapust és a legjobb mezőnyjátékost. Ők különdíjat (tárgynyereményt) és kupát kapnak

 

10./     Nevezési díj:

Az öregfiúk 35.000,- Ft és nyílt amatőr kategóriában a nevezési díj 40.000,- Ft, a női kategóriában 20.000 Ft.

A nevezés a www.szilveszterkupaszombathely.hu weboldalon elektronikusan történik, a nevezési lapon feltüntetett adatok megadásával és a befizetett nevezési díjjal együtt kerül megerősítésre, benevezésre. A nevezés csak elektronikusan fizethető be, a nevezéssel egyidőben.

A befizetett összegről a Pannonsport Kft. számlát ad a csapatok által megadott névre és címre. A nevezés utáni visszalépés esetén pénzt nem áll módjában a szervezőknek visszafizetni!

            Nevezési határidő: 2023. december 6. (szerda)  

             

Amennyiben a beérkezett nevezések meghaladják a 7. pontban kategóriánként meghatározott maximális csapatlétszámot, a nevezéseket a beérkezési sorrend szerint vesszük figyelembe!  

11./   Sajtótájékoztatóval egybekötött sorsolás időpontja:

           

2023 december 11. (hétfő) 19.00 óra

            Helyszíne:                    Haladás Sportkomplexum, 1919 Sport Pub

Szombathely, Rohonci út 3.

 

FIGYELEM! A sorsolás kiemeléses rendszer szerint, a 2022. évi Szilveszter Teremlabdarúgó Torna kategóriánkénti végeredménye alapján, zajlik. Mindenki köteles a kisorsolt időpontban megjelenni, a csapatok sorsolással kapcsolatos kéréseit nem tudjuk figyelembe venni. A játéknapok a 7. pont szerint kerülnek megrendezésre. Kérem vegyék figyelembe, hogy a csoportok száma a jelentkezők függvényében változhat!

 

12./     Költségek:

 

A nevezés és az utazás költségei a résztvevő csapatokat terhelik.

13./     Szabályok:

 

 • Kapuméret: 5 x 2 méter
 • Labdaméret: kizárólag 5-ös méretű, 68-70 cm kerületű, a játékvezető által játékra alkalmasnak minősített labda.
 • Csapatlétszám a mérkőzéseken: 1 kapus, 5 mezőnyjátékos.
 • Játékidő: 1 x 20 perc (a döntő: 2 x 15 perc) futóórával, (a nevezések számától függően változhat) azzal, hogy a sérült játékos ápolása, egyéb vis maior körülmény miatt elvesztegetett idővel a játékidő meghosszabbítható, amit játékvezetőknek a csapatok számára egyértelműen jelezni kell.
 • Öregfiúk és nyílt kategória esetében minden mérkőzésen 2 fő játékvezető, női kategória esetében 1 vagy 2 játékvezető működik közre. A mérkőzést akkor lehet elkezdeni, ha legalább 4 mezőnyjátékos és 1 kapus a csapatból a játéktéren van.
 • A nyolcaddöntőben, negyeddöntőkben, elődöntőkben, bronzmérkőzésen a döntőben döntetlen esetén a mérkőzést 3-3 büntetőrúgással kell eldönteni 9 méterről. Büntetőt a mérkőzésre benevezett játékosok mindegyike rúghat. Ha az első körben nem dől el a továbbjutás, a szabályok szerint az első hibáig kell folytatni a büntetőrúgást.
 • Kidobásból és középkezdésből közvetlenül gól nem érhető el.
 • Amennyiben középkezdésből a kezdő csapat játékosa további érintés nélkül a saját kapujába juttatja a labdát, úgy szögletrúgással folytatódik a játék. Kétszer érintés esetén közvetett szabadrúgást kell ítélni a másik csapat javára.
 • Játékost cserélni csak a kijelölt cserezónában, a saját térfélen lehet. A csereszabály megsértése esetén, a vétkes csapatnál 2 perces büntetést kell alkalmazni. Cserére játék közben bármikor, a játékvezető engedélye nélkül sor kerülhet, kizárólag a kijelölt cserezónában (ideértve a kapus cseréjét is). Egy időben a meghatározottnál több játékos nem lehet a pályán!
 • A játékteret az oldalvonalnál (palánk) elhagyó labda, játékba hozása csak lábbal engedélyezett, a palánktól maximum 1 méteres távolságról.
 • A becsúszó szerelés NEM megengedett, kivétel a kapus becsúszása a büntetőterületén belül, amely megegyezik a kispályás labdarúgás játékszabályaival.
 • A büntetőrúgást a kijelölt büntetőpontról kell elvégezni. (9 méter)
 • Az alapvonalat elhagyott labdát a kapus csak kézzel hozhatja játékba. Játékba hozatal esetén a kapus kézzel a büntetőterületen belül tartózkodó csapattársnak is továbbíthatja a labdát. A labda akkor kerül játékba, amikor a kapus a kezében lévő labdát továbbította. Ameddig a kapus nem hozza játékba a labdát, az ellenfél játékosa 6 méteren belül nem helyezkedhet, tartózkodhat.
 • Amennyiben a kapus saját játékostársának a fejére vagy testére dobja a labdát, aki azt azonnal visszajátssza neki, abban az esetben a játékvezető közvetett szabadrúgást ítél az ellenfél javára a büntetőterület vonaláról.
 • A kapuskidobás a labda átjátszása a másik térfélre nem megengedett, még akkor sem amikor játékban van a labda. A kapus a kidobásnál úgy átdobhatja a labdát a másik térfélre, hogy vagy a saját térfelén lepattan, vagy valamelyik játékos még a kapus térfelén érinti a labdát. A szabály megsértése esetén az ellenfél csapata a felezőről közvetett szabadrúgással folytatja a játékot. Amikor játékban van a labda, a kapus a kezében lévő labdát leteszi a földre abban az esetben lábbal gólt is érhet el és át is rúghatja a labdát a félpályán (dropp-ból való rúgás nem megengedett). Ha a kapusról a labda az alapvonalon túlra kerül, szögletet kell ítélni. Hazaadás a nagypályás szabályok szerint. A büntetőterületen kívül a kapus mezőnyjátékosnak tekintendő és akár gólt is szerezhet.
 • A játékvezetők sárga, piros és kék lapot alkalmaznak!

Sárga lap esetén a vétkes játékosnak 2 percre el kell hagynia a játékteret, a büntetés letelte után újra visszatérhet a játéktérre. A kiállított játékos akkor sem jöhet vissza a büntetés letelte előtt, ha a csapata gólt kap!

Piros lap esetén a kiállítás végleges az adott mérkőzésre vonatkozóan. A piros lappal kiállított játékos helyett 4 perc elteltével másik játékos beállhat. A kiállított játékos akkor sem jöhet vissza a büntetés letelte előtt, ha a csapata gólt kap! A kiállított játékos automatikusan nem játszhat csapatának következő 1 mérkőzésén, de a Versenybizottság az eset súlyosságától függően hosszabb eltiltást is adhat.

Kék lap: A végleges kiállítást kék lappal kell jelezni. Végleges kiállítást kell alkalmazni kirívóan súlyos sportszerűtlenség esetén. Végleges kiállítás esetén a játékos az adott mérkőzésen és a torna folyamán nem léphet pályára, 4 perc elteltével másik játékos beállhat a helyére.

 • Amennyiben cserejátékos kerül kiállításra, (szerepel a név szerinti nevezési lapon) abban az esetben vétkes csapat által kijelölt, a pályán lévő játékos közül kell lejönni valakinek büntetésül. Ez a szabály vonatkozik az összes esetű kiállításra.
 • Sarokrúgásnál, oldalberúgásnál, illetve szabadrúgásnál a letett labdától minimum 3 méterre kell állnia az ellenfél legközelebbi játékosának. A védekező csapat játékosának magatartása nem irányulhat a játék megkezdésének akadályozására, késleltetésére. Azt a játékost, aki nem tartja be ezt a szabályt, 2 perces kiállítással kell büntetni. Oldalberúgásból további érintés nélkül gól nem érhető el, ebben az esetben a kapus hozza játékba a labdát. A sarokrúgás kizárólag az oldalvonal és az alapvonal metszéspontjából (palánk) végezhető el a játékvezető engedélye nélkül. A védekező csapat játékosának legalább 3 méterre kell elhelyezkedni a labdától. Sarokrúgásból további érintés nélkül gól érhető el.
 • A palánkot megfogni és így akadályozni az ellenfél szabad mozgását, illetve kizárni őt a labda szabályos megszerzésének lehetőségétől nem szabad. Ennek megsértése esetén a játékvezető közvetett szabadrúgást ítél az ellenfél javára. Amennyiben a labda a mennyezetet érinti (a játéktér felett) az ellenfél a felezővonalról rúg közvetett szabadrúgást.
 • Az oldalpalánk fölött játéktéren kívülre kerülő labdát oldalberúgással lehet játékba hozni arról a helyről, ahol az érintés történt.
 • Labdaejtés: a labda újraindításának egy módszere, ha a labda játékban van, és a játékvezető meg kívánja állítani a játékot. A játékvezető a labdát az utoljára érintő csapat egy játékosának ejti, kivéve a büntetőterületen belül, ahol a kapusnak. A labda akkor kerül játékba, ha az a talajhoz ér.
 • Előnyszabály: A játékvezető alkalmazhat előnyszabályt valahányszor egy szabálysértés vagy szabálytalanság történik. Ha a szabálytalanság figyelmeztetést, kiállítást von maga után, akkor azt a játék következő megszakításánál kell megtenni.
 • Közvetett szabadrúgásból további érintés nélkül gól nem érhető el. Amennyiben ilyen módon mégis a kapuba kerül a labda, úgy ebben az esetben a kapus hozza játékba a labdát.
 • A szabadrúgás elvégzése: Kizárólag a szabálytalanság helyszínéről végezhető el. Amennyiben a vétlen csapat kéri a 3 méter kimérését, úgy a szabadrúgás kizárólag a játékvezető engedélyére végezhető el. Amennyiben a vétlen csapat nem kéri a 3 méter kimérését, úgy a szabadrúgás a játékvezető engedélye nélkül, azonnal elvégezhető. Kiállítás esetén minden esetben a játékvezető engedélyére végezhető el a szabadrúgás, miután a kiállított játékos elhagyta a játékteret.

14./     Egyebek:

 

 • Óvási díj: 20.000.- Ft (azaz húszezer forint). Óvást az érintett mérkőzés befejezését követő 10 percen belül kell írásban leadni a versenybizottság részére. Az óvás jogossága esetén az óvási díjat visszafizetjük, ellenkező esetben nem.
 • Óvás esetén a döntést az érintett csapatok következő mérkőzésének kezdési időpontjáig hozza meg a Versenybizottság.
 • Súlyos sportszerűtlenség, komolytalan játék, vagy ha a mérkőzésen a megegyezés gyanúja áll fenn, a játékvezető a mérkőzést félbeszakíthatja. A Versenybizottság a vétkes csapat/ot/okat a további küzdelmekből kizárhatja, továbbá a vétkes együttes/ek játékosait a következő évi kupaküzdelmekből is kizárhatja.
 • Minden csapat köteles labdáról gondoskodni.
 • Az öltözőkben, versenyhelyszíneken, lelátókon hagyott tárgyakért, értékekért a Versenybizottság nem tud felelősséget vállalni.
 • Az öltözőkben és a teremben okozott kárt az elkövető csapat köteles megtéríteni.
 • A csapatok játékosainak egységes számozott öltözéket kell viselni azzal, hogy a kapusnak a csapatoktól eltérő színű mezt szükséges viselni. Ha a két csapat a játékvezető által nem megkülönböztethető színű mezben jelenik meg, úgy a „hazai csapat” köteles eltérő színű szerelésről (vagy jelzőmezről) gondoskodni.
 • A játékos nem viselhet semmilyen olyan ékszert, egyéb kiegészítőt, ami veszélyes lehet önmagára vagy más játékosra, valamint alkohol vagy más tudatmódosító szer hatása alatt pályára nem léphet! Gumi stoplis cipőben játszani tilos! Sípcsontvédő használata nem kötelező, de ajánlott.
 • A játékvezetők kötelesek – a rendezők által – a számukra biztosított öltözékben vezetni a mérkőzéseket.
 • A sorsolás eredményéről és az időrendről minden csapat írásban tájékoztatást kap.
 • Az öltözőkben elhelyezett értéktárgyakért a rendező szervek felelősséget nem vállalnak!

A versenykiírás feltételeit a csapat magára nézve kötelezően elfogadja és annak rendelkezéseit tudomásul veszi.

A Szilveszter Teremlabdarúgó Torna lebonyolításával kapcsolatos, a jelen szabályzatban nem szereplő kérdésekben a Versenybizottság jogosult dönteni, a játék alapelvének megtartása mellett, a Szombathelyi Szabadidősport Szövetség által kiadott „Szombathelyi Kispályás Labdarúgás Játékszabályai” szabálykönyve figyelembe vételével.

A résztvevők a nevezéssel kijelentik (tudomásul veszik) hogy a saját felelősségükre vesznek részt a teremlabdarúgó tornán, semmiféle (személyes, egészségügyi vagy anyagi jellegű) kárért a rendező szervek felelősséget nem tudnak vállalni, ennélfogva a résztvevők ilyen irányú keresettel nem fordulhatnak a rendezők felé.

Szombathely, 2023. október 10.

 

VERSENYBIZOTTSÁG